Basisfilters
Instrumenten
Stijl
Trefwoord
Uitgave
Leren
Taal
Moeilijkheidsgraad

Muziek voor de mis – Bladmuziek

Missa, of wegzending doelde in de vroegere kerk op het wegsturen van de catechumenen (nog niet gedoopten) die enkel de dienst van het woord maar niet de dienst van het altaar mochten bijwonen. De zendingsformule „Ite, missa est – Gaat heen, het is volbracht“ vormt de afsluiting van de mis en gaf deze zijn naam. Bladmuziek voor de mis vind je op deze pagina.

De mis is enerzijds opgebouwd uit het ordinarium, bestaande uit vijf vaste terugkerende delen, en anderzijds uit het proprium, dat bestaat uit steeds wisselende gezangen, afhankelijk van de gelegenheid, of de tijd van het kerkelijk jaar. Deze formule is terug te voeren tot de Romeins-Frankische tradities van de vroege middeleeuwen.

Vanuit de doorontwikkeling van gregoriaanse gezangen vonden nieuwe muzikale genres hun weg naar de mis: hymnes en processiegezangen ontwikkelden zich daarnaast tot liederen, tropen en sequensen. De bekende melodieën dienden ook als geheugensteun voor teksten die geschreven werden voor volksfeesten, zodat deze makkelijker te onthouden waren voordat het notenschrift zo ver ontwikkeld was dat deze gezangen vastgelegd konden worden.

Sequensen ontwikkelden zich verder tot opzichzelfstaande liturgische drama’s en werden terughoudend gedramatiseerd. Passiespelen zijn een moderne variant hierop. Bekende toonzettingen van het kerstverhaal vinden hier ook hun oorsprong.

Muziek voor de mis:

DL: F. Silcher: Sanctus, Mch4
Download artikel
Friedrich Silcher

Sanctus

voor: Mannenkoor (TTBB) a capella

Bladmuziek

Artikelnr.: 740377

1,99  €incl. BTW
Downloadbaar product – direct beschikbaar.
DL: D. Friderici: Cantate Domino, Fch3
Download artikel
Daniel Friderici

Cantate Domino

Psalm 98, 1

voor: Vrouwenkoor (SMezA) a capella

Bladmuziek

Artikelnr.: 753972

1,99  €incl. BTW
Downloadbaar product – direct beschikbaar.
DL: F. Schubert: Sanctus, Fch
Download artikel
Franz Schubert

Sanctus

aus der "Deutschen Messe" D 872

voor: Vrouwenkoor (SSAA) a capella

Bladmuziek

Artikelnr.: 731001

0,99  €incl. BTW
Downloadbaar product – direct beschikbaar.
Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 van Stretta Music. Bestel en koop bladmuziek online.

Uw specialist voor allerlei soorten bladmuziek. Muziekboeken online winkel, bladmuziek en play alongs om te downloaden, boeken, muzieklessenaars, lampen en muziek accessoires.

Het land Wereldwijd heeft een eigen Stretta website. In het geval dat je bestelling in dit land geleverd wordt, kun je het beste naar deze site wisselen, zodat de juiste levertijden en -voorwaarden getoond worden. Je winkelmandje en account blijven ongewijzigd wanneer je van land wisselt.

nl-netWisselen naar Stretta Music Wereldwijdnl-beOp Stretta Music België blijven